Voorbij de stilte

De stilte

We zijn met zijn allen in een compleet andere wereld terecht gekomen. Een wereld waarin werk school en privé voor de meesten opeens onder 1 dak plaatsvindt. Een wereld waar we niet vanzelfsprekend een biertje gaan drinken op een terras als we moe van het werk het weekend in rollen. Diezelfde wereld leeft op als het om de natuur gaat, alles is weer groen en de bloesem is al over zijn hoogtepunt heen. Het is lente! Maar daar waar het leven opbloeit gaan wij met zijn allen in een tijdelijke slaapstand zo lijkt het. Niks feestjes en vrijdagmiddagborrels. Knuffels worden alleen nog virtueel gegeven. En het is opeens stil op straat. Iedereen beleeft deze tijd op een andere manier. Er is onrust, maar sommigen ervaren juist rust en vinden dat even ook wel prettig. Toch is er ook de angst want wat als het virus jou of je geliefde te pakken krijgt. Een ongrijpbare onzekerheid.

De stilte voorbij

Voor mij leek er op het eerste gezicht niet veel veranderd. Thuiszitten was voor mij niet meer een nieuw normaal. Mijn man zat al een paar weken thuis na een fietsongeluk en mijn zoon kreeg een plekje aan tafel waar hij zijn schoollessen kon volgen. Het enige wat anders was, is dat mijn afspraken in het ziekenhuis en revalidatiecentrum afgezegd zijn. En ik kreeg geen fysiotherapie. Na een paar weken had ik flinke toename van pijn. Ik overlegde met het ziekenhuis en een van de dingen die eruit kwam is dat ik toch wel meer deed in deze periode. Ik hield een dagboekje bij en daar bleek dat ook wel uit. Er waren opeens spontane ontmoet momenten online, ik volgde veel workshops en ik ging veel minder vaak liggen omdat ik dit vervelend vond voor mijn huisgenoten. Zo moet je in iedere nieuwe situatie met een chronische ziekte waarbij pijn en vermoeidheid een rol spelen, weer even je dagschema aanpassen. En dat gaat nu een stuk beter. We hebben een goede balans gevonden voor nu.  

Maar deze periode heeft voor mij ook een andere kant. Er is veel meer gezelligheid in mijn leven gekomen. Waar ik normaal s ’ochtends een stoet fietsers naar hun werk zag gaan, is nu iedereen thuis. En kunnen we met elkaar video bellen of kan ik overdag een wandeling maken met een vriendin. En waar ik eerder op een feestje een ruimte binnen kom rollen en onbedoeld en ongewild maar begrijpelijk ik altijd even in het centrum van de belangstelling stond, kan ik nu deelnemen aan een gesprek net als iedereen.  Een ander groot voordeel is dat ik na zo’n online ontmoeting geen fysieke rekening krijg.

We gaan graag uit eten maar de laatste keren moest ik één gang aan mijn voorbij laten gaan omdat ik dit fysiek niet lang volhield. In deze tijd gaan we regelmatig thuis uit eten. We dekken de tafel dan mooi en maken er een gezellig moment van met elkaar. En duurt het even te lang dan kan ik een moment gaan liggen om later weer aan te schuiven.

Om verveling tegen te gaan, zijn er veel workshops te volgen online. Het is leuk dat er ook interactie mogelijk is. Dat geeft toch een ander idee dan de lessen die ik normaal in mijn eentje volg.

Voorbij de stilte

Dit weekend betrapte ik mijzelf erop dat ik na een videomoment dacht: Juud, wen er niet teveel aan maar geniet van dit moment. Deze periode van thuis zitten is voor de meeste mensen gelukkig tijdelijk. Er komt een tijd dat we weer naar buiten gaan en elkaar weer mogen ontmoeten. dat is wel iets waar ik naar uitkijk maar ook tegenop zie. De tijd waarin iedereen zich weer opmaakt voor het werk, een feestje of de sportschool. Een tijd waar we de dingen die we nu bijzonder missen, weer normaal gaan vinden.

Maar ook een tijd waar de mensen die nu net als ik genieten van de gezelligheid van samen zijn, weer vaker alleen zullen zijn. Als die periode weer aanbreekt, hoop ik dat we sommige dingen uit deze tijd niet gelijk wegdoen. Maar dat we nog eens videobellen. We nog eens thuis genieten van een restaurant-maaltijd, en er nog de mogelijkheid blijft om online live workshops te volgen. We hebben nu uitgevonden hoe we ook op afstand contact kunnen houden. Wat zou het mooi zijn als we dat ook nog als optie houden als deze periode voorbij is.

Een gedachte over “Voorbij de stilte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s