Aangemoedigd

 

stap.jpg“Juud zwom mij er uit” ik kijk op van mijn meegebrachte kruk en lach. Ja klopt. Mijn sportprestaties waren nooit geweldig maar zwemmen kon ik goed. De herhaling van de banen brachten mij in een soort trance en de zware benen als je het bad uitstapte lieten merken dat je echt wat had gedaan.

Het is zaterdag en we zijn in het dorp om vrienden en familie aan te moedigen tijdens een hardloopwedstrijd. Ik leun tegen het dranghek en probeer langs de man naast mij te kijken. Mijn telefoon in de aanslag om een mooie foto te maken als mijn mannen over de finish komen. Mijn gedachten dwalen af naar twee jaar terug. Ik rende toen zelf twee keer per week, en wilde wel een keer meedoen aan diezelfde hardloopwedstrijd waar ik nu sta aan te moedigen.

Maar dat liep anders. De spierziekte hakte er kort na dit voornemen flink in. En nu zit ik hier op een kruk met mijn ortheses om en mijn sling bij de hand voor als ik weer ga lopen en mijn arm zwaar hangt waardoor ik die felle pijn krijg onder mijn schouderkop. Ik klap, juich en lach mee maar van binnen is het even stil. Ja, zwemmen kon ik. Ik zwom ze er allemaal uit.

Dinsdag:

Ik heb kort geslapen en verlang naar de tijd dat ik even ging hardlopen om fit te worden. De herinnering aan zaterdag geeft mij zin om zelf in beweging te komen. Ik pak mijn zwem tas. En ga een half uurtje naar het verwarmde bad. Hetzelfde bad waar ik altijd mijn banen trok. Nu is het meer bewegen in het water dan zwemmen. Het warme water voelt fijn en goed voor mijn spieren. Mijn been werkt niet erg mee en ik beweeg me als een dronken kikker door het water. Ik doe wat oefeningen zoals ik ze geleerd heb in het revalidatiecentrum. En neem voldoende rust.

Leren op een nieuw en eigen tempo te bewegen. Het is frustrerend. Want je mist het heerlijke gevoel van echt sporten. Maar het maakt mij ook trots, want ik ga! En voor het eerst in dit zwembad hoef ik niet de snelste te zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s